Göteborgs Ciklid- och Akvariesällskap

Inte bara ciklider

Att packa fisk!

Plastpåsar:

Använd alltid påsar som är avsedda för akvariefisk då sådana påsar är extra tjocka och har rundade hörn för att inte skada fisken. Fryspåsar och annat är inte lämpligt att packa fisken i. Inte ens om du använder dubbla påsar.

Så packar du:

Det skall vara lite vatten och mycket luft i en påse med fisk. Då fiskarna under en auktion eller liknande, kan spendera så mycket som ett dygn i påsen, så krävs det mycket syre för att fisken skall klara sig.

Lektion i påsförpackning:

  • Vattnet i påsen ska vara från samma kar som fisken gått i.
  • Ställ påsen på ett plant underlag.
  • Ta tag i påsens översta del med ett "knytnävsgrepp" och kläm åt. Det ska ha samlats luft i påsen så att den liknar en ballong om du gjort rätt, gör den inte det, försök igen.
  • Kläm ihop knytnäven så att ingen luft kan sippra ut. Ta din andra hand, samtidigt som du klämmer åt, och vrid påsens översta del, två - tre varv.
  • Ta ett gummiband, snurrra det två gånger runt påsens topp, vik ihop toppen och snurra gummibandet runt det hela tills det sitter åt ordentligt. Använd gärna flera gummiband!
  • Om påsen sjunker ihop när du är klar så har du misslyckats. Försök igen! Har du aldrig packat fisk förut så kan det vara bra att öva på en påse utan fisk i, för att skona fisken från onödig stress. Påsen skall vara fylld med luft och kännas hård, lite som en uppblåst ballong.
  • Garn eller annan tråd är inte lämpligt att fösluta påsen med, inte heller tejp eller påsförslutare.

I syltburk, glasslåda eller liknande:

En del fiskar lämpar sig inte för att packa i plastpåse. Många malar har taggar och bör därför packas i till exempel syltburk, glasslåda eller liknande. Stora malar som Gibbiceps och Pleco över 15 cm långa, måste packas i passande kärl. Även annan fisk som är 15 cm eller större skall packas i stora kärl om du inte har tillgång till riktigt stora akvariefisk-påsar. Tänk dock på att fisken även i ett kärl, måste ha mer luft än vatten för att klara sig!

Hur många ska det vara i påsen?

Du vill ha bra betalt för dina fiskar och köparen vill få mycket för sina pengar så en lämplig  fördelning kan för vissa arter vara 2 hannar och 3 eller fler honor.

Stimfiskar skall alltid säljas i stim och då skall det vara minst 6 fiskar, oavsett storlek på fisken.

Arter där hanen är starkt dominerande bör säljas en och en eller ihop med ett flertal honor. Tex ska en kampfiskhane aldrig gå ihop med en ensam hona och får därför inte heller säljas så.

Guppy är också en art som säljs i grupp.

Har du ett lekpar som du vill sälja så kan du antingen packa båda i en stor påse eller också en och en i varsin påse och sätta ihop påsarna med hjälp av ett gummiband. Sälj dem aldrig en och en!

Ska du sälja flera fiskar av samma art men de riskerar att skada varandra om de är i samma påse, kan du packa dem en och en men du bör ändå sälja dem tillsammans, även om det inte är lekpar.

Så här märker du dina objekt på rätt sätt.


Växter

Växter packas i genomskinliga påsar.
Påsarna skall vara välfyllda med undantag av s.k. solitärplantor. Påsen
skall inte ha vatten i sig, bara fuktighet. Det skall vara möjligt att se
växternas kondition genom påsen.

Det är du som säljare som har ansvaret för att objekten är ordentligt paketerade!