Göteborgs Ciklid- och Akvariesällskap

Inte bara ciklider

Så märker du dina auktionsobjekt

Allt som säljs på auktionen skall var tydligt uppmärkt, 

För att detta skall bli så bra och enkelt som möjligt erbjuder vi er säljare att hämta ut etiketter på plats innan auktionen på auktionsdagen. Dessa klistras då på rätt påse.

Vill man märka innan man kommer till så kan det i vissa fall vara möjligt att få sina etiketter skickade per post om man meddelar detta senast en vecka innan auktionen. Men för att detta skall vara möjligt krävs det att man har minst 10 objekt till försäljning.

Några alternativ för att själva kunna märka sina objekt finns nedan.

Använd kulspetspenna eller annan vattenfast penna. Det är alltid mycket fukt på auktionsborden. Skriv helst på självhäftande märklappar som har lim som tål vatten, tex märklappar för fryspåsar. Det finns även bra hängetiketter som man kan knyta fast i toppen på påsen med hjälp av ett gummiband. Dessa kan du hitta b.l.a på IKEA (10 kr för 10-pack) och AdLibiris med flera.

Följande måste finnas på etiketten:

  1. Objekt-ID 
  2. Säljar-ID
  3. Vad det är för något (namn och antal)
  4. Utropspris

Säljar-ID:

Alla som säljer måste ha ett eget ID-nummer som du kan få här.

Ansök om säljar-ID minst 2 veckor innan auktionsdatum!

Vad påsen innehåller:

Alla objekt ska märkas med vad det är för något. Här gäller regeln: En fisk är inte en fisk! En fisk har antingen ett latinskt namn eller ett handelsnamn. Även om utroparna är duktiga så har de inte tid att stå och titta i påsarna under auktionen. Märk därför påsen med fiskens rasnamn. Latinska namnet eller handelsnamnet, helst båda! Även fiskens kön kan vara bra att skriva dit.

Antal och könsfördelning:

Påsarna märks med antal hanar, honor och yngel - i den ordningen. 1+3+5 betyder alltså 1 hane, 3 honor och 5 yngel. Finns det t.ex ingen hane i påsen så skriver man: 0+3+5.

Särskilda fiskar såsom viltfångade, bör du märka med var de kommer ifrån.

Vanliga förkortningar är:

  • VF = ViltFångad fisk
  • F1 = Första generationen efter vildfångade föräldrar
  • F2 = Andra generationen

Förslag på hur en etikett kan se ut:


Växter märks med handelsnamn eller latinskt namn, helst båda.

Utropspris:

Sätt inte utropspriset för högt, då kanske det inte blir sålt och det går åt onödig tid till ett objekt om det är ett för högt utgångspris.

Teknik och tillbehör:

Tillbehör bör märkas med de viktigaste faktauppgifterna, akvarium märks med mått, dvs bredd, höjd, längd samt antal liter. Ljusarmaturer märks med antal watt och typ, T5, T8, LED osv. Filter med filtervolym, liter per timme, t.ex.

Alla fel och skador skall beskrivas!

Om du inte kan stå för det som säljs - lämna det hemma!

Om du inte vet vad det är?

Inte alla akvarister kan namnet på en fisk eller växt. Det är inget att skämmas över, men om du vill sälja det på GCAs auktion så måste du ha det.

Så här kan du göra för att ta reda på det:

  1. Kolla i akvarieböcker på biblioteket eller leta på internet för att hitta en bild som stämmer med det du vill sälja. Här finns mycket om växter och här finns mycket om fiskar.
  2. Ta en bild av objektet och lägg upp på t.ex ciklid.orgs forum (NCS). Det finns även mängder av grupper på Facebook som kan hjälpa dig.
  3. Om inte heller det fungerar; packa objektet väl och ta med etikett och vattenfast penna och kom tidigt till GCAs auktion. Vi har många duktiga akvarister som kan hjälpa dig identifiera vad det är du vill sälja. Men kom tidigt!