Göteborgs Ciklid- och Akvariesällskap

Inte bara ciklider

Vad kan du sälja på GCAs auktion?

Allt av akvaristiskt intresse kan säljas och alla är välkomna både som säljare och köpare!

Men vi har några enkla regler för att se till så att kvaliteten på det som säljs är bra och att regler och lagar följs.


Generellt:

Lägsta utrop är 50 kronor (20 kr för fastprisbordet). Om ett objekt inte kan förväntas bli sålt för lägsta utropspris så kommer vi inte att ta emot det. Om en säljare har många mindre objekt som var för sig inte når upp till lägsta utropspris så slår vi ihop flera. Gör gärna denna bedömning själv, innan du anmäler objektet!

Mer information till säljare hittar du här!

Allt som ropas ut försöker vi visa upp på storbildskärm, därför är det viktigt att du använder genomskinliga påsar utan tryck så långt det är möjligt, så att man kan se innehållet.

Sätt därför inte heller märkningen på den nedre delen av påsen!

Läs här om hur du packar fisk!

Akvariefisk:

Det kanske är onödigt att påpeka men fisk som visar tecken på sjukdom, ålderdom eller på annat sätt inte ser friska ut får inte under några som helst omständigheter tas med till auktionen! Dessa fiskar skall behandlas i lugn och ro i sitt hemmakar och hela karet skall anses vara i karantän och inget ur det karet är lämpligt att sälja!

Fisk som lever i stim skall säljas minst 6 tillsammans, gärna fler, till exempel, tetror, många botior, corydoras med flera. Vi godtar inte att de säljs t.ex parvis. Det går bra att packa dem styckvis om det krävs för att undvika skador och /eller dödsfall, men de ska säljas tillsammans under ett utrop.

Fisk som säljs skall vara livskraftig, detta betyder att yngel och riktigt unga fiskar skall stanna hemma men någon absolut regel finns naturligtvis inte. Fisk som flyttar för tidigt kommer inte att klara transport och omställning och det vill inte vi i GCA vara med om. Det hör inte till god akvarieetik.

Fiskar skall alltid vara livskraftiga innan du ens funderar på att sälja dem på auktion och det åligger säljaren att ta reda på vad just din art har för krav och behov.

GCA förbehåller sig rätten att avvisa objekt som strider mot dessa riktlinjer!

Räkor/Krabbor:

Stora räkor/krabbor bör inte packas i påsar då de kan nypa hål i påsen. De packas bäst i glas- eller plastburkar. Räkor skall packas i grupp om minst 5. Detta gäller alla sorter!

Växter:

Växter som inte får säljas enligt Jordbruksverket får inte heller säljas på GCAs auktioner. Inte heller andmat (lemna minor) är välkommet.

Dessa planter kan du ta med en välfylld påse av:

  • Hornblad
  • Limnophila-arter
  • Hygrophila-arter

Påsarna skall vara välfyllda med undantag av s.k solitärplantor. Växter med tydliga vissna/sjuka tecken får inte säljas på auktionen. Påsen skall inte ha vatten i sig, bara fuktighet. Det skall vara möjligt att se växternas kondition genom påsen.

Märk påsarna på rätt sätt!

Växter som kan säljas i mindre antal eller styckevis:

  • Växter som sitter på en rot eller sten
  • Lökväxter

Påsar som innehåller vattenpest (elodea canadensis) och andmat (lemna minor) kommer att bli avvisade!

Tillbehör och akvarium:

Säljaren ansvarar för att all teknisk utrustning som säljs är i gott fungerande skick, eventuella fel och skador skall märkas tydligt!

Så märker du ditt objekt.

Funktionen är särskilt viktig då det kommer till doppvärmare. Testa innan du säljer!

Mat och medicin:

Kontrollera noga utgångsdatum för mediciner och mat!

Sten, sand och grus:

Sand och grus tas inte emot.

Rötter:

Endast rötter avsedda för akvariebruk får säljas, märk gärna roten med vad det är för slag.

Många objekt av samma slag:

GCA avgör hur många av varje sort vi kan ta emot på auktionen. Antingen slår vi ihop eller också ber vi dig att minska antalet likadana objekt.